2010 nyarán költöztem Pécsre, épp az EKF év közepén. Akkor még csak nyomai voltak meg a 2011 decemberében elkészült Zsolnay kulturális negyednek. Az a környék akkor még nem volt javasolt esti séták megtételére, bár most sem a legbizalomkeltőbb este, de most nem is erről akarok írni, hanem erről az egészen jól sikerült beruházásról, ami ha időben, 2010 első felében megnyit akkor sokkal többen emlékeznének Pécsre úgy mint a kultúra városára. Több turista jönne vissza a városba évente. Így viszont sokkal többe kerül turistákat vonzani a városba. Az EKF év remek reklám volt a városnak arra, hogy megalapozza a turizmus fejlődését. Nekem úgy tűnik kevés sikerrel járt eddig.

zsolnay.jpgA Zsolnay negyed hivatalosan 2011 decemberében nyílt meg. A Zsolnay porcelánmanufaktúra 5 hektáros területét érinti a beruházás, ami 11 milliárd forintba került. Több kiállítóteret, planetáriumot, éttermet, bábszínházat és egyetemi negyedet hoztak létre.

P1060587.JPG

Első látogatásom során nagyon tetszettek a terek kialakításai, rengeteg műemlék szobor van elhelyezve, de úgy hogy nem éreztem soknak. Nagyon kellemes sétát lehet tenni, gyermekes családoknak is jó időtöltés, nem csak a kultúra iránt érdeklődőknek. Van játszótér, kosárlabda pályák, óriás sakktábla.

P1060583.JPG

P1060585.JPG
A gyár területén belül lévő házakat nagyon szépen felújították, minden ház más színű, jó hangulatot csinál a sétáláshoz.

P1060596.JPGP1060607.JPGA falakon és a mennyezeteken gyakran látni szép díszes csempéket. A parkokban szökőkutak és szobrok sorakoznak.

P1060617.JPG

P1060632.JPG

Számomra nagyon kellemes meglepetés volt a Zsolnay Kulturális Negyed, mindenképpen Pécs egyik színfoltja, amivel kétségkívül gazdagodott a város. Érdemes egyszer eljönni Pécsre és megnézni ezt az országban egyedülálló létesítményt, amiben sok érdekes kiállítás is található.

A planetáriummal kapcsolatban szeretnék megosztani egy tanulságos élményt. A feleségemmel egy szombati napon szerettünk volna megnézni egy műsort. A pénztárnál mondták, hogy már csak pótszékre tudnak nekünk helyet adni. Vaciláltunk, hogy megnézzük e így, megkérdeztük miben különbözik a pótszék a rendestől. A kiszolgáló hölgy azt mondta, hogy semmiben, csak nem annyira kényelmes. Gondoltuk akkor jó, jegyet váltunk rá, egy kis kényelmi probléma nem gond. A planetárium egy kis szoba méretű kupola alakú mennyezettel ellátott helyiség volt, minden úgy nézett ki, mint egy planetáriumban, a székek félkörívben voltak elhelyezve, körülbelül 25-30 szék két sorban középen a vetítő. A pótszékek a vetítő közelében voltak elhelyezve. Nos itt kezdődött a probléma. A pótszékek egy egyszerű konferenciákon használatos szék volt, ellenben a normális székek rögzítettek és hátra dönthetőek voltak és lehetett velük forogni ami ugyebár a vetítés során praktikus ha az ember végig akar tekinteni az egész mennyezeten. Először próbáltam lecsúszni egy kicsit, hogy úgy mennyit látok majd a filmből, de elég kényelmetlen volt így nézni a plafont, ráadásul a vetítő közelsége miatt az is kicsit belelógott a képbe. Még a vetítés kezdete előtt voltunk. A párommal egymásra néztünk és úgy döntöttünk ez így nem lesz jó. Visszamentünk visszaváltatni a jegyet, a hölgy a pultnál nagyon készséges volt, mondta, hogy természetesen visszaváltják, csak kell az a fele a jegynek amit a teremben leszakítottak, visszamentünk és elkértük, ezt is gond nélkül odaadták, közben kedvesen sajnálkozva a helyzet miatt. Közben figyelmes lettem arra, hogy ahol mi ültünk azokat a helyeket már más elfoglalta és már minden helyen ültek és még voltak akik álltak és helyezkedtek a teremben. Elgondolkoztam, hogy miért nem annyi jegyet adnak ki egy előadásra amennyi hely van és komolyan annyira kell a pénz, hogy az élményt rontva leültetjük egy sokkal rosszabb székre az embert, csak hogy egy előadáson több bevételünk legyen? Mert ha mi nem megyünk ki akkor azok akik a mi helyünkre leültek azok is végig állták volna, vagy jobb esetben nekik is behoznak pár pótszéket.

Szóval mindenképpen ajánlatos jóval előbb odamenni a planetáriumhoz és megvenni a jegyet, ha azt mondják, hogy csak pótszékre van hely, inkább várjuk meg a következő előadást. Bár az is megoldás lenne, hogy egy műsort többször is lejátszanak egy nap, ha arra nagy az érdeklődés, talán ez lenne a jobb és nem kellene pótszékekkel rontani az összképet. Egyébként azt gondolom, hogy ha normális székben nézzük végig a filmet akkor ez egy jó élmény, hiszen nagyon jól volt kialakítva a tér, bár kicsi volt, de mégis hangulatos.

E történet ellenére, mindenképpen sokat fogok még elmenni a Zsolnayba, azon belül a planetáriumba is és remélem még sokan így tesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mytourism.blog.hu/api/trackback/id/tr85092013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása