"Amerika az álmok és a lehetőségek hazája!" Szokták mondani, de amit eddig nem mondtak még, az az, hogy Amerika a világ legnagyobb útszéli látványosságainak hazája is. Rengeteg a "Világ legnagyobb"-ja címmel ellátott látnivaló található az államok autópályái mellett amelyek rengeteg turistát vonzanak és hoznak ezzel bevételt a közelben található éttermeknek, vendéglőknek, na és persze hírnevet a városnak ahol található. Ezekkel az építményekkel főleg a kisebb városokban lehet találkozni, rendszerint egy étterem mellett, de vannak olyanok is amelyek saját parkkal rendelkeznek.

A Világ Legnagyobb Dinoszaurusza, Cabazon, California

mr-rex.jpgEz az óriás őshüllő 3 emelet magas és kilátónak is használják, fel lehet menni egészen a szájáig és onnan csodálni a tájat és a szomszédos dinoszauruszt.

dino.jpgA Brontosaurust 30 évvel ezelőtt kezdték el építeni és 11 évig tartott az építése, a T-rex-é 7 évig.

A Világ Legnagyobb Bölénye, Jamestown, North Dakota

worlds-largest-buffalo.jpg

De létezik még óriási répa, tök, hintaszék és egyéb a környékre jellemző sajátosságok. Itt található egy bővebb lista ezekről a látványosságokról.

rocking chair, fanning.jpg

De nem csak az Egyesült Államokban találhatóak ehhez hasonló építmények. Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon, de még Európában is található 1-2 ilyen különlegesség.

Felmerül bennem a kérdés, hogy vajon Magyarországon miért nem csináltak még ilyet? Például egy óriási paprikát, vagy egy szarvasmarhát, esetleg egy huszárt, vagy más kulturális értékeinket? Ezzel sok látogatót lehet vonzani, színesíthatné az országot látnivalóinak listáját is. Egy ilyen építmény mellett működő étterem akár még profitálhat is belőle. Ha nem akarunk egy komplexebb funkciót adni egy ilyen "szobornak", mint például kilátónak is használni nem csak látványosságnak, akkor ez pénzügyileg is kisebb beruházás és a megnövekedett vendégforgalomból ez az összeg visszajön. Ráadásul ezzel olyan hírnévre tehet szert egy város, ami ebben az országban, de még Európában is ritka. Valószínűleg nem fognak csak emiatt ide utazni a világ minden részéből az emberek, hogy megnézzék, de a környékről, az ország más részéből egy ilyen különlegesebb látnivaló megnézéséért nagyobb az esély, hogy felkerekednek az emberek. Esetleg egy kis marketinggel az országba utazó külföldiek is kedvet kapnának egy ilyen látványosság megtekintéséhez.
Persze nem elég csak megépíteni egy ilyet, azt gondozni kell, védeni a rongálástól, úgy kell kialakítani, hogy ne sérüljön a környezet. Akár egyéb eseményeket is lehet ezek köré szervezni. A kulturális különbségek miatt nem biztos, hogy ezek a látnivalók az utak mellett lennének a legjobb helyen ebben az országban, hiszen amíg Amerikában az utakon rengetegen vannak és sok út menti éttermet tartanak el az autósok, addig itt Magyarországon egyre kevesebben ülnek autóba a növekvő benzinár miatt és az sem biztos, hogy az autósok el tudják tartani az út menti éttermeket.

MOSUMgoose.jpg

Úgy gondolom érdemes lenne egy ilyen szokatlan és látványos dologgal feldobni a helyi turizmust, nem csak mert egyes vállalkozásoknak bevételt jelentene, de az embereket is felvidíthatja egy ilyen látnivaló látogatása. Szeretném megkérni a kedves olvasókat, hogy írják meg, mit gondolnak erről az ötletről, esetleg milyen ehhez fogható látnivalókat látnának szívesen az utak mentén.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mytourism.blog.hu/api/trackback/id/tr85085219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása