A nyulak szigete

2013.02.24. 16:56

Okunoshima egy kis Japán sziget ami arról nevezetes, hogy rengeteg nyúl él szabadon a szigeten és több ezer állat barátot vonz évente. A japánok csak Nyúl szigetnek nevezik.

Okunoshima-rabbit-island.jpgEzek ugyan nem házi nyulak, de az emberi jelenlétet nagyon jól tűrik és sokszor kunyerálnak ételt a turistáktól amikor a természettől éppen kevesebb élelmet kapnak. Egy utazási iroda által szervezett túrát is igénybe vehetünk, amit frappánsan "Játszunk a nyulakkal" címen hirdetnek. Nyulakra vadászni a szigeten tilos, ahogy  kutyát és macskát vinni a szigetre is. A sziget területe mindössze 2,5 négyzetkilométer.

Okunoshima-rabbit-island3-550x412.jpg

De a szigetnek megvan a maga sötét múltja. A 20. század első felében a Császári hadsereg mérgező gázokat gyártó bázisa volt ezen a helyen. 5 fajta, több mint 6000 tonna mérgező gázt gyártottak itt 1929 és 1945 között. A hadművelet annyira titkos volt, hogy a szigetet a térképeken sem tüntették fel és a munkásokat is titoktartásra kötelezték. Ma már csak a gyár romjait lehet látni.

caption.jpg

Egyes elmondások szerint a szigeten található nagy számú nyúl populáció annak köszönhető, hogy a 2. világháború alatt nyulakon tesztelték a mérgező gázok hatásait, majd mikor vége lett a háborúnak a dolgozók szabadon engedték a nyulakat és a most ott élő nyulak azok leszármazottai. Mások szerint egy 1971-ben ott kiránduló iskolás csoport felejtett ott 8 nyulat és ezek ivadékai élnek ma is a szigeten.

Okunoshima-rabbit-island2-550x412.jpg

A szigeten található még a régi gyár emlékére létrehozott mérgező gáz múzeum is. A szigeten nem ajánlott vizet inni, ugyanis 1996-ban arzént találtak benne. 2005-ben a környezetvédelmi minisztérium közzétett egy jelentést ami szerint a sziget levegőjében az egészséges értékeknél 49-szer több arzént mutattak ki. A szigeten még most is vannak szennyező gáz kipárolgások, amik annak köszönhetőek, hogy a munkások a háború után a földbe temették a mérgező anyagokat. 11 ilyen területet találtak, de ezeket lezárták. A sziget mára biztonságosan látogatható, de így is ajánlott a kijelölt utakon és területeken maradni.

tumblr_ma55tuaPrZ1qzp51eo1_500.jpg

A szigetre Tadanoumiból lehet komppal eljutni. Aki szereti a nyulakat és Japánban tartózkodik mindenképpen megér egy látogatást.

Bunnyisland.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://mytourism.blog.hu/api/trackback/id/tr265101852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása